Heeft u ook een vraag? Gebruik dan het formulier om uw vraag te stellen.
Vragen en Antwoorden
Wat is de energiebehoefte van mijn patient?
Uit Nederlands Tijdschrift voor Diëtisten 2009
Bij een optimale voedingsbehandeling is een juiste bepaling van de energiebehoefte
een essentieel onderdeel. Het energieverbruik in rust (REE) kan om praktische redenen niet
bij alle patiënten worden gemeten met behulp van indirecte calorimetrie. Daarom zijn in het
VU medisch centrum de bestaande energieformules vergeleken met REE-metingen bij klinische
en poliklinische patiënten. Lees er meer over in het artikel.
Wat te doen bij leverproblemen en TPV?
Bij bilirubine totaal > 20 umol/l is het raadzaam om TPV zonder vet te geven. Het vet van de TPV is een belangrijke bron voor energietoevoer. Als de patiënt te weinig energie krijgt door stoppen van vet is het goed om aan te vullen met glucose (bv 20% oplossing) of een speciale TPV zonder vet te kiezen.
literatuur: (ESPEN guidelines parenteral nutrition)
Bestanden:Overwegingen bij organisatie en opstarten van voedingsteams
In het bijgevoegde artikel vindt u allerlei informatie over het opstarten van een voedingsteam
Een voedingsteam is een multi- of interdisciplinair team dat verantwoordelijk is voor de intra- en extramurale behandeling met enterale en parenterale voeding in meest brede zin. Medische, voedingskundige, fysiologische, metabole en verpleegtechnische aspecten worden in het team ingebracht.
Het doel van deze overwegingen bij organisatie en opstarten voedingsteams is het bieden van een handreiking voor beginnende voedingsteams. Tevens bevat het informatie voor bestaande voedingsteams, immers de wet van de remmende voorsprong ligt voor de reeds bestaande voedingsteams op de loer.
Bestanden:Mag een patiënt zwemmen met een jejunostomiekatheter?
Antwoord: Ja, dat mag, mits de patiënt goede voorzorgsmaatregelen neemt. Fixeer de katheter goed met een verbandfolie. Leg de katheter met een lus op de buik, rond de insteekopening. Plak er een voldoende grote verbandfolie overheen (bijvoorbeeld 10 x 12 cm). Let op dat een eventueel vrijhangend deel van de katheter niet ergens achter blijft haken. Bij dames is een badpak ideaal. Bij heren kan de katheter misschien achter de tailleband van de zwembroek gefixeerd worden.
Het kan verder afhangen van het ziektebeeld van de patiënt, de status van zijn immuunsysteem en de kwaliteit van het zwemwater of het verantwoord is te gaan zwemmen. Maar de jejunostomiekatheter op zich, is in principe geen belemmerende factor.
Hoe lang kan een PUR sonde in situ blijven?
Geadviseerd wordt veelal om PUR sondes 1 x per 6 weken te verwisselen. Echter, als de plaatsing van de sonde erg gecompliceerd is, is het geen probleem om de sonde langer in situ te houden, totdat deze defect is (bv verstopt, koppelstukje breekt af of iets dergelijks).
PVC sondes worden hard door invloed van maagzuur op de weekmaker en mogen daarom niet langer dan een week in situ blijven. Bij PUR is dit niet het geval.
Is het erg langdurig geen vet te geven bij patiënten met TPV?
Bij leverfunktiestoornissen die door vet geïndiceerd zijn is het goed om de vetemulsie tijdelijk te stoppen. Vetemulsie zorgt voor energietoevoer en essentiële vetzuren. Bij volwassenen is bij langdurig TPV zonder vet (> 6 maanden) nog nooit een essentieel vetzuurdeficiëntie geconstateerd in de literatuur. Patiënten hebben veelal in de vetreserves voldoende essentiële vetzuren. Als de lever zich herstelt dan is het te adviseren om geleidelijk de vetemulsie weer te introdcueren (bv 1 x per week).
Wat is Refeeding?
Zie de landelijke richtlijn NVonderwerp Refeedingsyndroom herziening 2019
Bestanden: